8 Tips Cegah Diabetes

Pergi ke pantai mencari kerang
Kerang direbus diberi arang
Kalau kencing manis menyerang
Nikmat hidup akan berkurang
 
Jauh jauhlah kencing manis..
Tahukah kamu, berlebihan gula dalam badan boleh mempercepatkan usia? Umur 30an boleh nampak macam 50an. Kalau kronik, boleh kena diabetes atau kencing manis.
 
Siapa pernah masuk wad tempat orang diabetes, gerenti masa itu juga kamu rasa mau berhenti ambil gula. Seram geng, kaki membengkak, tunggu mau dipotong.
 
Hari ini saya mau kongsi 8 tips pencegahan diabetes. Harap memberi manfaat untuk semua.
 
1) Kawal berat badan yang ideal
 
Kebiasaanya, mereka yang diagnos mempunyai diabetes atau kencing manis (biasanya tahap 2) adalah mereka yang mempunyai berat badan berlebihan. Berat badan berlebihan dan lemak tubuh akan meningkatkan risiko mendapat diabetes
degup_jantung
2) Ketahui sejarah kesihatan keluarga
 
Kemungkinan untuk seseorang itu mendapat diabetes adalah tinggi apabila terdapat ahli keluarga yang menghidap diabetes seperti ibu bapa atau pun adik beradik yang lain. Adalah penting untuk berjaga-jaga jika terdapat ahli keluarga yang menghidap penyakit tersebut.
 
3) Bergiat aktif dengan senaman
 
Bersenam secara teratur dan konsisten boleh membantu mencegah diabetes dengan mengawal berat badan dan meningkatkan aliran darah. Bersenam adalah penting terutama kepada mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat kencing manis secara genetik atau keturunan.
 
4) Kurangkan gula dan lemak dalam diet
 
Diabetes atau kencing manis adalah penyakit yang menyebabkan penurunan kemampuan tubuh dalam menghasilakn atau menggunakan insulin untuk mengubah gula menjadi tenaga. Oleh itu, penting untuk mengawal jumlah gula dan karbohidrat yang diambil setiap hari.
 
5) Lakukan pemeriksaan kesihatan
Periksa_Jantung
Setiap orang yang berumur 45 tahun ke atas perlu mempunyai jadual rutin pemeriksaan kadar gula dalam darah 3 tahun sekali. Namun, jika seseorang termasuk di dalam golongan yang mempunyai risiko tinggi, perlu buat pemeriksaan lebih awal.
 
6) Pantau tekanan darah secara berkala
 
Sekitar 73% orang dewasa yang menghidap diabetes atau kencing manis turut menderita tekanan darah tinggi.
 
7) Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran
 
Hasil penelitian menunjukkan bahawa bioflavanoid, zat warna dalam buah-buahan dan tanaman akan meransang pengeluaran insulin dan proses pemecahan ikatan molekul glukosa dengan protein sehingga meransang pembentukan advanced glycation end products (AGE). Walaupun kebanyakan AGEs tidak berbahaya, tetapi sebahagian yang lain dapat mengganggu fungsi molekular dan memberi sumbangan terhadap kerosakan organ dan sarat.
 
8) Suplemen secara bijak
Pastikan anda mengambil protein yang mencukupi setiap hari; ia adalah bahan pembina tubuh paling asas, untuk mengekalkan tenaga dan kulit yang sihat.Nutrien anti oksidan membantu melindungi sel-sel tubuh daripada penuaan dan nutrisi probiotik untuk menyokong penghadaman yang sihat dan fungsi imun.
 
Untuk cadangan supplemen Shaklee, bolehlah cuba Vivix Shaklee. Kajian saintifik mendapati pengambilan RESVERATROL mampu membantu meningkatkan tenaga, mengurangkan kandungan gula dalam darah, anti-keradangan, bahan anti-kanser selain mampu mengawal berat badan.
Vivix
Saya kongsikan lagi 1 testimoni daripada salah satu pengguna yang ada masalah kencing manis.
 
Nenek Miza mula ambil Vivix pada Februari 2016. Masuk botol yg ke-3 pada September 2016. Berbeza daripada tahun sebelumnya, paras gula sudah tidak tinggi. Yang terbaru 4.9 .Tekanan darah pun dah stabil.
 
Check up pada 26 Mei 2016, doktor ada bagi tau yang buah pinggang neneknya mungkin ada masalah.
 
Check up yg terbaru pada 24 Ogos 2016, doktor maklumkan buah pinggang neneknya sudah ok, tiada masalah. Syukur sangat nampak kesan positif.
14264003_1305591449464946_1379060754503614325_n
Kalau betul betul mau sihat, tiada yang mustahil. Hanya perlu doa dan ikhtiar dengan betul. Check up itu penting. Bukan bergantung sepenuhnya dengan suplemen. Jangan silap, suplemen bukannya ubat.
 
Vivix (1 botol – RM503.50 incl. GST)
 
Kalau mau order, whatsapp saja. Saya sedia membantu.
 
Girllyen Marcie
Pengedar Shaklee Seluruh Malaysia
SID: 1069806
Phone: 0168128716
Financial (1)
*Walaupun Shaklee suplemen banyak membantu, tapi ia tidak bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s