5 Tips Untuk Mengawal Kolesterol

Dulu sebelum masuk pelantar minyak offshore, atau di mana mana tempat yang berisiko tinggi, medical adalah aspek yang pertama sekali untuk lulus. Kalau kolesterol tinggi, belum tentu dapat kerja walaupun keputusan akademik kamu itu bagus.

Kolesterol adalah lemak seperti bahan yang yang terdapat dalam semua sel-sel badan. Lemak yang macam rupa lilin yang biasanya nampak atas lamb chop yang sudah sejuk.

Badan kita memerlukan sedikit kolesterol untuk membuat hormon, vitamin D, dan bahan-bahan yang membantu kita mencerna makanan. Badan kita membuat semua kolesterol yang diperlukan. Walau bagaimanapun, kolesterol juga ditemui dalam beberapa makanan yang kita makan.

Kolesterol bergerak melalui aliran darah kita dalam pakej kecil yang dikenali sebagai Lipoproteins. Pakej ini dihasilkan daripada lemak di bahagian dalam dan protein dari luar.

Dua jenis lipoproteins yang membawa kolesterol ke seluruh badan kita: lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL). Tahap yang sihat bagi kedua-dua jenis lipoprotein adalah penting.

Kolesterol LDL dikenali sebagai kolesterol jahat. Tahap LDL yang tinggi membawa kepada pembentukan kolesterol dalam arteri kita. (Arteri adalah saluran darah yang membawa darah dari jantung kepada badan kita.)

Kolesterol HDL pula lebih dikenali sebagai kolesterol “baik”. Ini adalah kerana ia membawa kolesterol dari bahagian-bahagian lain badan kembali ke hati kita. Hati kita akan membuang kolesterol daripada badan kita.

Kolesterol tinggi membawa risiko penyakit jantung dan serangan jantung. Anda boleh merawat kolesterol dengan ubat-ubatan, tetapi adalah lebih baik untuk mengawal kolesterol dengan mengubah gaya hidup anda.

5 Tips Untuk Mengawal Kolesterol

1. Makan makanan yang menyihatkan jantung

Walaupun anda sudah terbiasa dengan pemakanan yang kurang sihat dan mempunyai kolesterol tinggi, perubahan cara makan boleh membantu anda mengurangkan kolesterol seterusnya meningkatkan kualiti kesihatan jantung. Shaklee Detox Plan menyediakan cara pemakanan yang sepatutnya kita amalkan setiap hari.

2. Buat senaman setiap hari atau lebih kerap dalam seminggu

Senaman boleh mengawal kolesterol. aktiviti fizikal sederhana boleh membantu meningkatkan kolesterol ketumpatan tinggi lipoprotein (HDL), kolesterol “baik”. Sekiranya anda tidak mempunyai sebarang masalah bersenam, lakukan sekurang kurangnya 30 minit sehari. Tambah aktiviti fizikal, seperti membersihkan ruang halaman rumah, atau menaiki tangga daripada menggunakan lif di tempat kerja, berbasikal atau bermain suka kegemaran seperti bola sepak.

3. Kurangkan berat badan

Badan yang berat membawa kepada kolesterol tinggi dan mengurangkan berat badan juga akan menurunkan 5-10% tahap kolesterol yang tinggi. Hanya bermula dari pemakanan dan senaman yang konsisten, dan menjurus kepada penurunan badan. Boleh mula dengan Shaklee Detox Plan sekiranya tidak pasti bagaimana untuk menjaga makanan.

4. Berhenti Merokok & pengambilan alkohol

Semua kita sedar bahawa merokok adalah memudaratkan tapi kerajaan tetap menjual dan meletakkan amaran dengan tujuan menyedarkan kita akibat daripada merokok. Walau bagaimana pun, merokok dan minum minuman beralcohol bukan sahaja mengganggu jantung kita malah boleh mendatang risiko penyakit yang lain selain kolesterol tinggi. Dan salah satu jalan penyelesaiannya ada berhenti daripada merokok dan minum alkohol.

5. Suplemen secara bijak

Saya memilih Shaklee sebab berikut:

  • Suplemen multivitamin/mineral yang komprehensif dan seimbang dengan sekurang-kurangnya 450mg kalsium dan vitamin D adalah memadai dan munasabah.
  • Pastikan anda mengambil protein yang mencukupi setiap hari; ia adalah bahan pembina tubuh paling asas, untuk mengekalkan tenaga dan kulit yang sihat.
  • Cuba tingkatkan pengambilan asid lemak omega 3, EPA dan DHA, yang dikaitkan dengan pengurangan risiko penyakit kardiovaskular serta memperbaiki tindak balas metabolik dan keradangan.
  • Nutrien anti oksidan membantu melindungi sel-sel tubuh daripada penuaan, jadi pastikan anda mempertimbangkan anti oksidan seperti vitamin C dan E, serta beta karotena.
  • Pastikan pengambilan vitamin B kritikal termasuk asid folik, vitamin B6 dan B12, untuk membantu melindungi DNA dan menyokong penuaan yang sihat.
  • Akhir sekali, dapatkan nutrisi probiotik untuk menyokong penghadaman yang sihat dan fungsi imun.

THE NEW YOU

Phytocol-ST™
Sterol dan stanol tumbuhan adalah sebatian semula jadi yang ditemui dalam tumbuhan, buah, sayur dan bijian. Kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah kepada pemakanan sihat, ia boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda. Oleh kerana ia mempunyai struktur yang serupa dengan kolesterol, mereka akan bersaing untuk penyerapan dan sekaligus membantu meningkatkan kesihatan.

Lecithin
Akademi Sains Kebangsaan menetapkan bahawa kolina penting dalam pemakanan kerana lesitin adalah bahan larut lemak yang dipanggil fosfolipid, yang terdiri daripada kolina dan inositol, dan ia boleh ditemui dalam semua sel hidup. Kedua-duanya merupakan komponen utama sel membran, yang mengawal aliran nutrien ke dalam dan ke luar sel. Lesitin dikenali sebagai pengemulsi semula jadi yang menguraikan lemak menjadi molekulmolekul kecil untuk penghadaman. Lesitin juga ditukar menjadi asetilkolina di dalam tubuh anda, yang diperlukan untuk membantu mengekalkan tubuh yang sihat.

Garlic Complex
Bawang putih biasanya digunakan secara tradisional untuk menjaga ketahanan badan. Bawang putih mengeluarkan Alisin, yang memberikan bau ketara bawang putih, adalah sebatian berharga dalam bawang putih yang mempunyai pelbagai manfaat seperti memelihara kesihatan tubuh.

Beli online? Go to this link

–> http://bit.ly/2r23Nn1
–> http://bit.ly/2r23Nn1
–> http://bit.ly/2r23Nn1

Untuk order direct dengan saya, whatsapp terus:

–> www.wasap.my/60168128716
–> www.wasap.my/60168128716
–> www.wasap.my/60168128716

Dapatkan Shaklee anda hari ini.

Contact saya untuk daftar secara esklusif.

Girllyen Marcie (#Focus369)
Your Trusted SID
Pengedar Shaklee
Seluruh Malaysia
Tel: 0168128716
Email: detoxbah@gmail.com
FB: www.facebook.com/detoxbah
Instagram: www.instagram.com/detoxbah

* Walaupun produk produk ini membantu meningkatkan kesihatan, tapi tidak bermaksud produk ini bertujuan untuk membuat diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

 

15 thoughts on “5 Tips Untuk Mengawal Kolesterol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s