10 Kelebihan Online Business

Kenapa business online jadi pilihan orang sekarang?

Sejak kebelakangan ini mesti news feed kamu dipenuhi dengan promosi jualan kawan kawan tidak kiralah direct selling ka, jual juadah ramadhan ka, baju raya baru dan banyak lagi. Saya sendiri pun tidak ketinggalan sebab sudah lama saya guna platform online untuk marketing business saya sendiri. Biarpun kecil, tapi impian saya besar. Bermula dari business fotografi, wedding planner, dan sekarang Shaklee. Oleh kerana wedding planner memerlukan ruang yang besar, saya serahkan semua sebahagian besar material saya kepada Cahaya Bridal. Selain kerja hakiki, saya masih lagi menerima tempahan sesi fotografi dan berkongsi kebaikan produk Shaklee kerana saya makan, saya alami kebaikannya dan tergerak hati ingin berkongsi dengan semua.

Mungkin anda juga sedang berjinak-jinak dengan perniagaan online. Bagus. Sebagai anak jati Sabah, saya sangat menyokong kawan saya yang berkecimpung dalam business online terutamanya orang Malaysia, dengan harapan perniagaan biarlah halal dan tidak menjatuhkan orang lain. Bersaing secara sihat. Bagi mereka yang belum memulakan langkah, bina impian dan mulakan sekarang. Setapak demi setapak, pasti akan berjaya suatu hari nanti.

10 Sebab Kenapa Saya Suka Business Online

1) Kos yang lebih murah
Sewa kedai di area KK untuk satu lot boleh mencapai sehingga 10ribu ringgit sebulan, belum termasuk utility dan kos modal untuk mulakan perniagaan. Tapi dengan business online seperi Shaklee, hanya modal RM69 atau terus ambil produk dalam lingkungan RM750 cukup melayakkan anda mendapat FREE MEMBERSHIP, bukan saja jimat RM69, tapi confirm dapat bonus pertama RM38 di bulan seterusnya. Tidak perlu buat loan, tidak perlu buat pinjaman berlesen. Berbaloi bukan?

2) Tidak perlu cari pekerja
Selepas modal, kita akan fikir siapa yang akan bekerja di kedai tu sekiranya kita buat secara sambilan ataupun mulakan sendiri. Contohnya mau buka kedai makan, takkan kita sendiri saja tukang masak, tukang buat kopi, tukang serve, betul? Dengan business online, kita buat sendiri, tapi macam saya, penghantaran Shaklee akan atur dengan courier services, customer akan datang jumpa saya, atau saya sendiri hantar kepada customer. Pengalaman berjumpa new customer yang paling berharga sebab berkenalan dengan kawan baru. 😊

3) Masa yang fleksibel (24 jam)
Bila bila masa buka atau tutup, sangat fleksibel. Tidak perlu kita kena bersiap awal pagi, selepas tu berkejar ke kedai untuk tunggu customer. Bangun dari tidur terus boleh layan customer dari handphone, set lokasi untuk penghantaran, online transfer untuk pembayaran. Sangat mudah dan masa itu semua dalam tangan anda. Cuma kalau tidak mula sekarang, semakin lambatlah pulangannya.

4) Tempat yang fleksibel
Di Shaklee kami semua mengamalkan Teknik Ninja ataupun Teknik Halimunan, waktu travelling dengan family, sales tetap masuk, business tetap berjalan. Aktiviti dengan keluarga lebih bermakna, tapi tidak bermakna business tidak berjalan. Itulah kehebatkan business online sebenar.

5) Customer satu dunia
Tidak perlu travel jauh untuk dapat deal yang besar, blog dan facebook ada. Gunakan semua media sosial yang percuma dan memberi peluang untuk kita terbang lebih jauh. Suatu hari nanti, pulangan business itu sendiri akan bawa kita ke tempat yang kita tidak pernah tujui.

6) Tiada Had Simpan Barang
Apabila business conventional kita semakin maju, contohnya kedai makan, kita kena buka satu lagi cawangan baru, kos lagi. Di Shaklee, semua stock ada dekat branch, tiada had simpan barang, penghantaran pun ditanggung. Semakin rajin, semakin banyak peluang untuk berjaya.

7) Risiko Rendah
Kalau buka kedai, mesti kita fikir safety dan security kedai tu. Kena fikir tempat yang strategik, tempat yang strategik sewanya mahal, tempat yang murah, berpotensi pula kena rompak. Customer yang datang belum tentu pembeli, siapa tahu criminal? Dengan online, kita boleh membuat analisa sebelum berjumpa dengan orang itu, kenalah bijak membuat keputusan. So far, semua customer saya baik baik belaka. Syukur kepada Tuhan.

8) Tiada had business
Business online tidak bergantung dengan satu jenis business saja, seperti saya, jual Shaklee, buat servis Fotografi juga. Ada yang buat sampai 10 jenis business online, jual tudung, jual nasi lemak, jual Shaklee, buat fotografi, sewa kereta, banyak! Terpulang dengan kemampuan, kalau mampu, apa salahnya kan?

9) Infiniti Income
Ada orang cakap, income pilot. Tidak perlu buka kedai, order masuk. Kita cuma deliver jika perlu. Sekiranya kita betul betul rajin, pasti income boleh mencapai 7 digit dan lebih!

10) Bina Peluang Pekerjaan
Dengan kewujudkan business online, bukan saja bantu kurangkan penganggur tapi memberi peluang kepada mereka yang tiada kerja hakiki untuk menjana pendapatan masing masing. Macam kebanyakan surirumah, kebanyakkan mereka sebenarnya berduit bukan sebab suami mereka bagi, tapi melalui business online saja. Bagi orang muda yang masih belum terokai business online, start sekarang.

Untuk mulakan perniagaan bersama Shaklee, whatsapp saya dan saya pasti akan bagi banyak tips tips untuk berjaya business online.

–> www.wasap.my/60168128716

–> www.wasap.my/60168128716

–> www.wasap.my/60168128716

Healthier Life, Happier Life

Girllyen Marcie (#Focus369)
Your Trusted SID
Pengedar Shaklee
Seluruh Malaysia
Tel: 0168128716
Email: detoxbah@gmail.com
FB: www.facebook.com/detoxbah
Instagram: www.instagram.com/detoxbah

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s